tag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post5597096698095268122..comments2023-12-17T15:20:06.349+01:00Comments on Diari de Jo Mateixa: Teoria de la maionesa que no lligaJo Mateixahttp://www.blogger.com/profile/12235197321073205197noreply@blogger.comBlogger49125tag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-80705020422888165552007-11-25T14:35:00.000+01:002007-11-25T14:35:00.000+01:00Carles Solà: Caram tu, això si que es una molt bon...<B>Carles Solà</B>: Caram tu, això si que es una molt bona explicació, moltissimes gràcies i també moltes gràcies per entrat al Bloc :-)Jo Mateixahttps://www.blogger.com/profile/12235197321073205197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-45895190575487083202007-11-23T23:29:00.000+01:002007-11-23T23:29:00.000+01:00Hola Jomateixa:Jo hi tinc bastanta trassa en això ...Hola Jomateixa:<BR/>Jo hi tinc bastanta trassa en això de la maionesa i em surt molt bona.<BR/>Això sí, després de molts anys de fer-ne encara no he sabut mai per quin misteriós fenòmen, en barrejar l'oli + l'ou, fan aquesta barreja tant meravellosa.<BR/>Algun cop també se'm talla, és clar, no sóc pas perfecte.<BR/>Quan dic que se'm talla, aclareixo, em refereixo a que per molt que remenis, la salsa no acaba mai de posar-se espessa.<BR/><BR/>Causes principals que he observat quan la maionesa es talla:<BR/>1.- L'ou no és del tot fresc.<BR/>2.- Hi ha massa oli per l'ou que hi hem posat.<BR/>3.- L'operari no ho ha fet bé, i ha bellugat massa el miniprimer abans d'hora. A la cuina cal tenir paciència i especialment, amb la maionesa, no es pot tenir pressa.<BR/>4.- El rovell de l'ou s'ha trencat en tirar l'ou al recipient. De vegades es talla i de vegades no, depenent de si el rovell s'ha dispersat molt o poc.<BR/><BR/>Aclariments:<BR/>Punt 1. Si la clara de l'ou és molt clara (valgui la redundància), és a dir, que s'assembla més a l'aigua que a la gelatina, llavors l'ou no és fresc i tenim tots els números perquè la maionesa es talli. Algun cop, però, he tingut sort i no se m'ha tallat.<BR/><BR/>Punt 2. La quantitat d'oli depèn del tamany de l'ou que hi posis. No hi ha cap mida exacta i standard, tot i que probablement els 250 cc siguin suficients en la majoria dels casos.<BR/>Si hi poses massa oli, no va bé i poden passar dues coses:<BR/>1, que quedi la maionesa molt clareta.<BR/>2: Que es talla la maionesa.<BR/>Si vols més quantitat de maionesa, cal augmentar també i proporcionalment la quantitat de tots els ingredients, i no només la quantitat d'oli. <BR/><BR/>Procediment. (com ho faig jo).<BR/>Normalment hi poso primer l'oli (un got d'oli aproximiadament). Sempre començo tirant-n'hi poc i després n'hi tiro més, si cal, durant la elaboració.<BR/>Després hi tiro l'ou, un ou de tamany mitjà.<BR/>Ho faig així perquè el rovell de l'ou no es pot trencar abans d'ora. Si es trenca el rovell abans de començar a fer la maionesa, hi ha moltes possibilitats que es talli.<BR/>Després hi tiro un pessic de sal, una molla de pa empapada de vinagre, i l'ingredient que més m'hi agrada: Una dent grossa d'all, que he ratllat prèviament per evitar que quedin fragments massa grossos.<BR/><BR/>Un cop els ingredients dins al pot, llavors coloco delicadament el miniprimer ben bé a sobre del rovell de l'ou.<BR/>Apreto fort cap a baix, i poso en marxa el miniprimer, a la seva màxima velocitat.<BR/>Si tot va bé, de dins la cassoleta del miniprimer comença a sortir com un bunyol espès que es va fent cada cop més gran fins que toca la superfície de l'oli.<BR/>Arribats a aquest punt, lentament, podem començar a pujar i baixar el miniprimer.<BR/>Si queda una mica líquida s'hi afegeix una mica més d'oli, amb molta cura, sense passar-se, fins que agafi la textura que nosaltres volem.<BR/><BR/>Un secret:<BR/>Si es talla la maionesa i comença a quedar súper líquida i d'un color desagradable, proveu el següent.<BR/>Tireu un altre ou dins la "pòcima" i comenceu com si fós des del principi.<BR/>Amb aquest mètode he salvat més del 90% de les maioneses tallades, tot i que llavors toca afegir-hi una mica més d'oli.<BR/><BR/>Apa, bon profit,<BR/>Carles.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-23656828514596087782007-07-14T12:34:00.000+02:002007-07-14T12:34:00.000+02:00Doncs jo no faig mai miaonesa...el cert es que no ...Doncs jo no faig mai miaonesa...el cert es que no en sé prou (haig de fer més pràctiques) però no en menjem a casa...i l'especialita es la meva mare... <BR/><BR/>L'all i oli, com diu el gatot no porta ni ou ni rovell, tal com indica la paraula és ALL i OLI...<BR/><BR/>Apa, bon dia!!!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-69545252653591000382007-07-13T20:44:00.000+02:002007-07-13T20:44:00.000+02:00Ara ja sé perquè se'm talla la maionesa a mi! No d...Ara ja sé perquè se'm talla la maionesa a mi! No duc el tampó ben posat!El veí de dalthttps://www.blogger.com/profile/06454722818508884155noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-14218560089795069982007-07-13T09:02:00.000+02:002007-07-13T09:02:00.000+02:00Annatarambana: Ho se, ho se, en soc conscient que ...<B>Annatarambana</B>: Ho se, ho se, en soc conscient que el Blocat es penja sovint, jo si que vaig decidir marxar per que no podia suportar-ho, era angoixant coi no poder ni entra quant més ho necessitava, i es que jo hi estic molt enganxada als Blocs :-(<BR/><BR/>A mi en <B>Sir William</B> no m'ho perdanarà mai que marxes :-(<BR/><BR/><B>Spock</B>: M'enlagro doncs que tornis a estar per aqui amb tots nosaltres :-) i es clar que ho aconseguiràs, hauràs de posar-te be les piles per aixo eh, jejejeje :-P<BR/><BR/><B>Clint</B>: Ehhhh, que jo sóc de poble eh!!!!!!! :-PJo Mateixahttps://www.blogger.com/profile/12235197321073205197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-12160820353589228822007-07-12T23:23:00.000+02:002007-07-12T23:23:00.000+02:00ara entenc perque no se'm talla mai a mi! ;)però l...ara entenc perque no se'm talla mai a mi! ;)<BR/><BR/>però l'all i oli amb minipimer...com sou els de ciutat!Clinthttps://www.blogger.com/profile/14111804918441455530noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-13565012228049755272007-07-12T23:05:00.000+02:002007-07-12T23:05:00.000+02:00Sí sí, tot bva raonablement bé. Ara volia reactiva...Sí sí, tot bva raonablement bé. Ara volia reactivar-me una mica amb això dels blocs... ho aconseguiré? Però de tota manera, encara que no intervingui us vaig llegint, que si no us enyoraria massa ;)<BR/><BR/>Un petonàs wapíssima!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-304478299642639532007-07-12T20:45:00.000+02:002007-07-12T20:45:00.000+02:00JO MATEIXA, sovint el servidor de Blocat es penja....<B>JO MATEIXA</B>, sovint el servidor de Blocat es penja.<BR/><BR/>Tothom sap que quedar-se a blocat és un tema de principis! Jo no tinc intenció de marxar-ne. Malgrat tinc domini reservat al blogger per si les coses pinten negres. <BR/><BR/>Sir William em va convéncer per quedar-me ja fa mesos i a més a més sento blocat com casa meva.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-49684744477869458332007-07-12T19:18:00.000+02:002007-07-12T19:18:00.000+02:00A casa meua si que li posem rovell d'ou a l'alliol...A casa meua si que li posem rovell d'ou a l'allioli!! Per supost!! Això si, primer se matxaque l'all, després es posa el rovell i ale, anar tirant poc a poc oli en una mà mentre en l'altra vas pegant voltes per lligar-ho. Jo no poso sal, ma mare si.<BR/>I lo del rovell potser és un sacrilegi, però crec que si no en posara seria massa heavy per al meu estómec!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-18055479680216053982007-07-12T17:49:00.000+02:002007-07-12T17:49:00.000+02:00Spock: Quant de temps nano!!!!, ja t'he vist per C...<B>Spock</B>: Quant de temps nano!!!!, ja t'he vist per Ca l'Anna :-P tot bé????<BR/><BR/>la veritat es que no tinc ni idea de si es complirien les prediccions que dius, ara be, si es compleixen si et plau, avisen's en farem una altres <B>Estudi sociològic</B> per que crec que pot ser prou interessant :-P<BR/><BR/>Abraçades i petons a dojó!!!!!!Jo Mateixahttps://www.blogger.com/profile/12235197321073205197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-12371724060116262992007-07-12T17:42:00.000+02:002007-07-12T17:42:00.000+02:00Ei Jo Mateixa!!! Ara m'has provocat un conflicte e...Ei Jo Mateixa!!! Ara m'has provocat un conflicte existencial que potser pot donar-me resposta a algunes coses: suposem que faig una maionesa (no entraré ara en les quantitats) i em surt lligadeta perquè sí, d'aquelles per sucar-hi pa: aquella nit surto de festa i lligaré perquè sí? I si faig la maionesa i no se'm lliga, sortiré de festa absolutament conven´çut que nà de nà o, pitjor, que si lligo després faré el ridícul? ai, és que la gastronomia i la vida mateixa tenen molts paralel·lismes... En aquest cas, és qüestió d'ous :P<BR/><BR/>Per cert, m'apunto la fòrmula del Puji, que té molt bona pinta...<BR/><BR/>I pel que fa a la cançoneta, deixeu-me trencar una llança al seu favor: jo li tinc un carinyu, perquè a la meva filleta, que llavors tenia dos anys, li encantava, i ens vam passar l'estiu cantant-la.. i fent el minipymer :)<BR/><BR/>Una abraçada granAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-54437846187161855452007-07-12T17:36:00.000+02:002007-07-12T17:36:00.000+02:00Meta: Dona, mai dels mais???, sempre la compres fe...<B>Meta</B>: Dona, mai dels mais???, sempre la compres feta o es que no us agrada a la nena i a tu????<BR/><BR/><B>David</B>: No fotis???, jajajajajajajajajajajaja.<BR/><BR/><B>Candela</B>: Carinyu, doncs ja toca eh que ho vagis provant :-P<BR/><BR/><B>Striper</B>: Collons com es nota que en sabeu, m'he oblidat de posar-li la llimona, en l'explicació eh,que a al'hora de la veritat si que l'hi posem la mare i jo, però mooooooolt poqueta.Jo Mateixahttps://www.blogger.com/profile/12235197321073205197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-12500201650005423772007-07-12T17:29:00.000+02:002007-07-12T17:29:00.000+02:00Caray si que ha donat de si la salsa, Bé ja se que...Caray si que ha donat de si la salsa, Bé ja se que jo no tracto gaire bé, el pompeu fabra,<BR/>Pero estimat Antoni , emn Catala Maionesa es el nom correcte, bé en també seria correcte maonesa, Ai apart del ou i de la sal, també si li pot afegir unas gotas de llimona, o vinagre.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-72151307037289391562007-07-12T17:18:00.000+02:002007-07-12T17:18:00.000+02:00jo no he fet una maionesa en ma vidajo no he fet una maionesa en ma vidaCandelahttps://www.blogger.com/profile/08436122472308603706noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-48261562107651213282007-07-12T16:52:00.000+02:002007-07-12T16:52:00.000+02:00Doncs això, pernil amb maionesa hi havia a la cafe...Doncs això, pernil amb maionesa hi havia a la cafeteria de personal xDDDavid JBhttps://www.blogger.com/profile/04661153617272887440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-19682958018009096982007-07-12T16:04:00.000+02:002007-07-12T16:04:00.000+02:00No faig maionesa gaire sovint i no se m'ha tallat ...No faig maionesa gaire sovint i no se m'ha tallat mai, però no recordo si tenia la regla o no.<BR/><BR/>D'allioli tampoc n'he fet gaires vegades (i aquí sí, alguna vegada se m'ha tallat) però és que és molt cansat lligar-lo!... i com diu en Gatot només alls, oli i un pessic de sal.Metamorfosihttps://www.blogger.com/profile/00710910039278934498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-38395793589167805582007-07-12T15:12:00.000+02:002007-07-12T15:12:00.000+02:00David: Ni punyetera idea...qui???, qui??????Antoni...<B>David</B>: Ni punyetera idea...qui???, qui??????<BR/><BR/><B>Antoni</B>:Ahhhhhhhhhhhhhh, ho desconeixia, gràcies per l'aclariment :-)Jo Mateixahttps://www.blogger.com/profile/12235197321073205197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-6376785269001950912007-07-12T15:11:00.000+02:002007-07-12T15:11:00.000+02:00Doncs jo mai he fet de maonesa, així que no tinc m...Doncs jo mai he fet de maonesa, així que no tinc massa a dir. Bé una cosa si, que aqui reivindico que el seu no real es maonesa i no maionesa. I es diu maonesa perquè es original de Maó. Maionesa es una invenció comercial.<BR/>Apali! ;PAntoni Estevehttps://www.blogger.com/profile/05248716173109742094noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-18534760773223976942007-07-12T14:54:00.000+02:002007-07-12T14:54:00.000+02:00A que no saps que hi havia avui a la cafeteria de ...A que no saps que hi havia avui a la cafeteria de personal?... T'ho imagines oi? xDDDDD :SDavid JBhttps://www.blogger.com/profile/04661153617272887440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-59770518885534713922007-07-12T13:11:00.000+02:002007-07-12T13:11:00.000+02:00David: Doncs si, era un programa de TV3, però no e...<B>David</B>: Doncs si, era un programa de TV3, però no era cutre, a mi no m'ho semblava, però es clar, a en <B>Pep</B> (que es molt tiquismiquis) no l'hi agradaba :-P<BR/><BR/><B>Estrellita</B>: Benvinguda!!!, moltes gràcies per els teus aclariments en temes de maionesa, jejejeje, i gràcies per passar per aqui, torna quant vulguis!!!! :-)Jo Mateixahttps://www.blogger.com/profile/12235197321073205197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-59613711186554011102007-07-12T13:04:00.000+02:002007-07-12T13:04:00.000+02:00ehhe arrivat al teu bloc linkant, molt divertit,et...ehhe arrivat al teu bloc linkant, molt divertit,et felicito, et comento no se qui diu lo dels 250 de oli per ou, es correcte es la mesura que s'ha de utilizar,si ho fas amb mes o menys et surtira masa espesa, o masa clara, lo de la regla un conte xino, no te cap influencia, es que tiempos una mica llunyans per cert , no confiaben en nosaltres per res, de fet,el que els gran cuiners fins ara sempre fosin homes es degut que la nobleza no confiava per res amb las dones,i eran els homes els que tenian totes las facilitas de desenvoluparse.<BR/>i per cert primer es fica el ou i la sal, si tens un altre manera de mesurar el oli ,si ho tens que fer com es fa normalment al got del turmix es tirar abans el oli per tenir la mesura correcte,<BR/>De nou felicitas per el teu bloc.-Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-59552711577595730102007-07-12T12:52:00.000+02:002007-07-12T12:52:00.000+02:00I això de dinamita? Un programa cutre de la Tv3 o ...I això de dinamita? Un programa cutre de la Tv3 o què? Avui estic preguntón.David JBhttps://www.blogger.com/profile/04661153617272887440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-38285998880147888152007-07-12T12:30:00.000+02:002007-07-12T12:30:00.000+02:00Pep: Et pots creure que era l'únic apartat del pro...<B>Pep</B>: Et pots creure que era l'únic apartat del programa que veia??, també veia el <B>TRICICLE</B>, també t'he caigut baix amb això??? :-S<BR/><BR/><B>Annatarambana</B>: Creu-t'ho, creu-t'ho, es ben cert...crec :-S<BR/><BR/>Per cert, per que ahir al vespre no es podia entrar al teu Bloc??, be, ni al teu ni a cap dels de Blocat :-(Jo Mateixahttps://www.blogger.com/profile/12235197321073205197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-87829398725531820542007-07-12T12:28:00.000+02:002007-07-12T12:28:00.000+02:00La solució: no fer maionesa!Que és el que faig jo!...La solució: no fer maionesa!<BR/><BR/>Que és el que faig jo! :)))<BR/><BR/>Jo creia que això era un mite... però veig que m'ho hauré de creureAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3304736473948182333.post-23122855582689823462007-07-12T12:20:00.000+02:002007-07-12T12:20:00.000+02:00Aaaara sí que m'has caigut baix ... què foties mir...Aaaara sí que m'has caigut baix ... què foties mirant DINAMITA???<BR/><BR/>Collons, ets una caixa de suspreses, tu també!!!Pep ... però posa-li Angu, tambéhttps://www.blogger.com/profile/11423899215043876622noreply@blogger.com