Teoria de la maionesa que no lliga


La Maionesa era una senyora que no lligava gaire, no per que fos lletja o no tingues aquest encant que les dones destil·lem dins nostre, si no per que quant estava amb la regla no hi havia que la lligues...

Aquest podria ser el començament d’una historia, però passo, encara m’hauré d’aguantar que em digueu que els efectes del porro que jo NO vaig fumar ahir, si no un cabró que anava al mateix vagó que jo, m’ha afectat més del compte. Però si que es un tema a tractar amb profunditat, doncs desenganyem-nos, es una gran putada.

Ahir, amb l’Striper fèiem esment a un Estudi sociològic del per que una dona se l’hi talla la maionesa quant està amb la regla...dones del món Blocaire...això us passa a vosaltres???

Ho corroboro, a mi si que em passa, la maionesa la faig amb el Minipimer Braun i si estic amb la regla se’m talla. Al principi pensava que era la tècnica, poder no la més acurada per ser-ne una novata, però veient un dia l’Arguiñano vaig veure que jo no ho estava fent malament, per tant hi havia alguna cosa que no anava bé....vaig consultar amb la experiència, es a dir, amb la mare i la vam fer juntes, per veure si es que em saltava algun pas....

1) Posar l’oli dins del pot. A poder ser allargat, per tal hi càpiga be el minipimer. Res d’oli de gira-sol eh, oli d’oliva extra verge...que es veu que si no la maionesa no surt igual. La quantitat d’oli dependrà de la quantitat de maionesa que necessiteu...òbviament.

2) Posar un ou dins el pot...atenció, de gallina, s’entén. Abans de trencar la closca i posar-lo dins cal netejar-lo amb aigua i sabó....d’aquesta manera s’elimina la salmonel·losi.

3) Posar la sal.

I apa, ja podeu començar, el minipimer es fica fins al fons de tot del pot i es comença a engegar, sense moure’l , res de pujar i baixar, encara no fins que no veieu que es comença a agafar la maionesa (això dependrà de la traça que en tingueu i evidentment, de que no esteu amb la regla), un cop es vegi que la maionesa agafa cos, arriba el moment de pujar i baixar, anar entrant i sortint, moooooooolt a poc a poc eh, que si no se us tallarà.

Si sou homes segurament correu menys riscos de que se us talli, però poder un dia hauríem de fer un Estudi Sociològic de com el mal de cap intens afecta als homes en el moment de planxar, posar les rentadores, fregar el WC, etc....

Nota informativa: Per fer all i olí el procediment es el mateix, nomes cal afegir-hi all, si ho feu amb el minipimer o be treure oli si ho feu amb la ma de morter.


49 Comments:

  1. David JB said...
    Jo, com que ni m'agrada la maionesa, i en cas de fer-la, si se'm tallés, no seria per la mateixa raó que tu, estic tranquil :P

    I a part d'això, no entès això de que la maionesa es talli, què li passa? que es divideix en dos o què? no sé a que es refereix amb això de que es talla la maionesa.
    g! said...
    Primer delicte: La maionesa igual que l'all i oli no es fa amb el miniprimer, AIXÒ NO TÉ PERDÓ DE DEU!! ANIRÀS A L'INFIERNU I HAURAS DE SOPORTAR AL RAFAEL CANTANT AQUARIUS DIA I NIT!!

    S'ha de fer amb la mà de morter amb moooooolt de carinyu.

    Lo de la regla no hi trobo cap mena d'explicació creible aixi que millor mantenim el misteri de generació en generació, que fa gràcia tu :-)

    Per cert! sort que has aclarit el punt dos, jo ja em veia fent la maionesa pujat a la cadira fent tonteries.

    petonassus....necessito unes vacances...
    Anònim said...
    Meritxell, jo parlo amb una mica d'experiencia i coneixement del tema de fet me xupat 5 anys en una escola de cuina,1-tema regla ,com no sigui induccio mental,no hay cap rao cientifica que implica que tenir la regla talla la maiopnesa, de fet a clase de cuina algu ho havia demanat, i quant es feia alguna Maionesa per trancar el mite demanava alguna voluntaria amb la regla sempre surtia alguna i mai a cap s'l'habia tallat, la maionesa. 2. la tecnica que descrius es l'adequada, peró no indicas la quantitat d'oli que es important i es de 250cc de oli per ou.3- per la maionesa millor oli de oliva per el sabor,pero si es tracta de un allioli, el gust del all ja enmascara bastant el del oli es pot fer servir oli de girasol,mes si no gastem tot l'aioli, que surt, mes que res per la diferencia de preu.
    He dicho.
    Petons.
    ddriver said...
    jo desde petit sempre he estat l encarregat de maionesa,tothom s en fa creus de mau s em talli.
    Ara soc l encarregat de tot lamentablement i ho del mal de cap si es veritat,ves,no sabia de que era...
    Pep ... però posa-li Angu, també said...
    Jo sóc més de fer la beixamel, tu ... maionesa em recorda la cançó i sempre m'ha fet com ràbia!!!

    A més, si sóc patan fent de manetes a la cuina faig com mitja por!

    Ale, petonets i bon dia,
    Firmat: Déu
    Gatot_X said...
    l'striper ja ho ha explicat prou bé.

    Jo només hi afegiria que en el meu cas, poso sempre primer l'ou i la sal i després l'oli.

    i l'all i oli amb mà de morter i sense ou: sinó és una maionesa amb all!

    pel que fa a la regla, és una qüestió de concentració, disposició i ganes. A mi se'm talla si tinc ressaca de les grosses!!!!

    petons i llepades salseres!
    Anònim said...
    Una dona amb la regla... talla la mayonesa, és cert. Com també és cert que si a casa es mata el porc, tampoc pot tocar la carn perqué agafa mal gust. I moltes altres coses passen... m'ho va explicar un vellot un dia mentres feia el cafè en un bar. Quins temes eh...
    Jo Mateixa said...
    David: No t'agrada la maionesa?? a mi tampoc tu :-S jejejejejejeje, nomes me la menjo quant faig ensalaldilla rusa però per res més, prefereixo l'all i oli :-)
    Que es talli vol dir que no acaba de cuallar, saps com ha de quedar una maionesa oi?, allò com si fos masilla per les parets, doncs si et queda molt liquida vol dir que s'ha tallat, ja?

    G!: Cony nen ja se que no es fa amb el minipimer, pero es que encara no n'he apres amb la ma de morter i aixo que la mare hi te una traça!!!!, bufff, encara, si es en Raphael vale, el Georgi Dan no si et plau :-S

    Despres de partir-me de risa rellegint el que vaig escriure ahir al vespre i ara els vostres comentaris també penso que necessito vacances :-S. Ahhh i vaig especificar lo dels ous de gallina per que us conec massa be, a alguns més que d'altres :-P

    Striper: Home, no indico l'oli per que dependrà de la quantitat de maionesa que es vulgui no?, vaja per mi sola em posare un ou sencer però no se si calen 250ccl d'oli :-S.

    Ddriver: Si es que quant un s'hi ofereix despres el prenen per el pito sel sereno, jejejejeje.

    Pep: Ostia tio a mi la cançó també em fa com a molta ràbia, recordo l'estiu que va ser cançó del verano allà tothom amb el minipimer a la mà, quin horror per deu!!!! Firmat Déu???, tu que xaval, t'ho creus tot, no??? :-P

    Gatot: Ahhh, veus poder es per que hi poso l'oli primer que es talla!!!!!, ho hauré de probar aixi, gràcies guapu!!!! A mi amb la resaca no s'em talla, vaja, poder per que no ho he probat mai :-S jejejejejeje

    ROVIBA: Mata al porc a casa???, però on vius tu nen??? que el mateu allà al menjador o que??? També diuen que no es poden tocar les plantes si s'està amb la regla per que es moren, ves, quines coses més xunges.

    US N'HEU ADONAT....ELS ÚNICS QUE HEU COMENTA SOU ELS NOIS...ON SON LES DONES BLOCAIRES???? :-S
    Anònim said...
    Bueeeeeeeeeeeeno, aci va la primera dona blocaire a comentar avui, jejeje...
    Jo mai de la vida he fet maionesa, a casa gairebé no en mengem, només per l'ensaladilla, i gastem de la baixa en calories que ja venen feteta.
    El que si que faig de quan en quan és l'allioli, i l'he fet de vegades amb la regla i no se m'ha tallat, i d'altres vegades sense la regla si que s'ha tallat. Això no té explicació, de vegades es talla i prou. Fins i tot a ma mare, que és menopàusica fa anys, se li talla de vegades...
    O siga que estic d'acord amb l'striper, no hi ha suport científic, jiji. Ah! I té tota la raó, l'allioli no porta més que el rovell de l'ou, almenys a casa meua!! Si li poses també la clara no lligarà mai de la vida, amb el morter estic parlant, clar.
    Petunets!!!
    David JB said...
    Això, on són les dones? No pot ser ehhh xDD

    Ja he entès això de la maionesa que es talla, gràcies per l'explicació Meritxell. Igualment seguirà sense agradar-me per a res. Hi ha dies en que aquí, a la cafeteria del personal de la meva empresa, posen, per exemple, pernil, i van i foten en tot el mig del plat una cullerada de maionesa, apa, quina merda, seran mendrugos, així ja no me l'agafo.
    Jo Mateixa said...
    Palitodelasorejas: Nenaaaaaaaa, menys mal que una dona ha escrit quelcom eh, ja em teniue amoinada :-S O sigui que haurem de dismitificar la teoria oi???, be, doncs si vosaltres ho dieu...jo nomes dic que A MI s'em talla quant estic aixi, be, a mi i a moltes dones (per això vull la vostre opinió). Ondia si, perdo, ha estat un lapsus, evidentment per fer l'all i oli nomes s'ha de posar el rovell, si no mai sortirà be l'all i oli, gràcies per recalcar-ho!!!!

    David: Ja estàn aqui homeeee, tranquil, tenien coses a fer les dones blocaires, no com vosaltres que de seguida pam, ja esteu davant del PC :-S Buagsss, que mendrugus com be dius, com sel's acaudeix fotre allà una pasterada de maionesa amb mig del plat del pernil???? :-S aquests madrilenyus son ben rarets(ets l'únic que et salves carinyu) :-P
    Anònim said...
    jo només he provat dues vegades de fer-la,i sempre se m´ha tallat,així q vaig optar per la opció de comprarla al supermercat ja feta...però prometo q intentaré fer-la una altra vegada-...:P
    Jo Mateixa said...
    Ainos: Ui quant la facis tu ja ho veuràs, no te ni punt de comparació amb una maionesa casolana :-)

    Ahhhh i gràcies per aclarir-me que ets una noia, ara ho he llegit al teu bloc :-)

    Un petonet maca!!!
    Andrea ....de acà y de allà said...
    Yo recién me levanto..así que aparezco "cuando ya esta todo el pescado cortado", pero bueno..A mí no se me corta la mayonesa con la regla,porque como Hellmanss o como se escriba..y soy mas del ketchup, ¿Hacer mayonesa??? NOOOOO soy malisima cocinando, seguro se me corta, sin regla, con regla , menopausica.
    En Uruguay tienía una amiga en el instituto que creía firmemente en muchas tonterías, pero entre ellas que: 1. Lavarse la cabeza cuando tienes la regla, corta la regla.(puajjj)
    2. Tomar cerveza corta la regla.
    3. Si besas a una embarzada y tienes un Herpes en la boca, se lo pasas al niño (??¿¿¿???)
    4. En año nuevo sale a dar una vuelta a la manzana con maletas en la mano. (?¿¿???¿)
    5. Si hay tormenta eléctrica sal vestida de blanco (rayo seguro)

    y un sin fin de cosas mas que espero no hagas la prueba a ver si son verdad porque o pasas por loca, o por mugrienta, o de frente de parte un rayo..

    Sobre la música ..una vez en la vida que la musica uruguaya es famosa en el mundo, resulta que todos le cojen raba..joderrrr tambien será mucho pedir, si justo este grupo y este tema es de lo poco ke se conoce de uruguay....Solo lo desatrozo vende...mecagoendeu¡¡¡
    Jo Mateixa said...
    Andrea: Ante todo, eres una maquina tia!!!!!, jejejeje, com collons pot ser que et surtin uns comentaris tant llargs??? :-S, jejejejejeje.

    A mi de petita em deien que si menjaves gelat tambés es tallava la regla, es veu que per el fred, però no acabo de veure la relació, però bueno. Hi han tantes paranoies sobre aquest tema que s'en podria fer un llibre, be de fet segur que ja n'hi ha algun, jejejejejeje.

    La cançó aquesta es Uruguaya????, ondia, no en tenia ni idea, a veure l'hi vaig agafar ràbia per que tothom anaba allà fent la gesta del minipimer i per que no ens enganyem, la cançó com que molt profunda no es, pero es clar, ja ho te això una Canción del Verano :-S

    Petons guapa!!!!!!!!!!!!!! :-)
    Puji said...
    A mi sempre se'm talla si la meva dona m'està mirant. És absolutament psicològic. Si saps que tens la regla o jo sé que la dona em mira es talla segur.

    Jo també poso primer l'ou, i quan ja està feta, un puntet de pebre i de vinagre de mòdena, i acabar de batre amb el minipimer.
    Andrea ....de acà y de allà said...
    eso porque nunca escuchaste el tema "...de gelatina, parece gelatina, te bota y te rebota como una.."no se que.. toda la canción así...temas pal verano claro está..y pa que toda la masa de gente que va de marcha y no tiene puta idea de como se baila en los tiempos modernos, se pueda aprender un bailecito en un plis plas..
    Puji..yo si mi marido me mira..ni cocino..ni me acerco a la cocina..doy penaaaaa
    Gatot_X said...
    nenaaaaaaa que nooooo!

    que l'allioli mai de la vida porta ou!!!! ni clara ni rovell!!!!

    això sí que és un sacrilegi!!!

    all-i-oli: sal al morter, els all pelats però no tallats i es comencen a mtxacar sense oli. Un cop matxacats (amb la mà de morter, sempre de fusta) es comença a lligar amb oli d'oliva, amb un moviment suau, ferm i constant.

    perquè es pugui dir que és un bon all-i-oli, quan has acabat, has de tomabar el morter de cap per vall, amb la mà de morter dintre, i la mà de morter s'ha d'aguantar.

    petons i llepades culinàries!
    Anònim said...
    Doncs jo no n'he fet mai de maionesa ni allioli, com a molt la salsa carbonara, bolonyesa o al pesto, i algun cop se m'han cremat però no tallat....
    Anònim said...
    I a més, aquest tipus de creences són bastant antigues, a part de completament masclistes... Era una manera de anul·lar la dona, ja que es creia que si es tenia la regla estava "impura" i no podia banyar-se perquè contaminava l'aigua, no podia cuinar perquè el menjar sortia dolent (d'aquí lo de la maionesa), no podia acostar-se a cap home (i menys fer l'amor...)etc. etc. En certa forma era una manera de castigar-la perque no estava embarassada com mana la tradició: ho eres verge, ho estaves embarassada o ja eres vella i no podies tenir fills....
    Pep ... però posa-li Angu, també said...
    Jo com que no la sé fer ... pos eso ...

    Per cert, si tu em dius que sóc Déu ... coi, bé m'ho he de creure ... quan m'has mentit, tu?

    Bueno, millor no dono detalls :P

    Petonets
    Jo Mateixa said...
    Puji: Caram amb el poder la teva dona, no???; jejejejeje. Crec que s'et deu tallar per que ella et mira i dona la casualitat que has provat de fer-ne sempre que ella està amb a la regla??, podria ser una casualitat?? :-P

    Andrea: Gelatina??, noooo, aquesta no l'he sentida, meny mal :-S

    Gatot: :-( aixxxx, ho sento, es que a casa meva ho fan aixines homeeeeeeeeeee :-(

    CafeAmbLlet: Coi nena, però les salses aquestes que dius tampoc tenen tant de secret, no?, vaja, jo les comprou al CONDIS :-P

    En quanta la creença de que les dones eran un cero patatero si estaven amb a regla es molt trist, però es ben cert, menys mal que es va fer la revolució del sostenidor!!!!! :-P

    Pep: Jo...mentir-te??, mai de la vida nino!!!!! :-P
    David JB said...
    Concretem Meritxell, aquests madrilenys de la cafeteria de personal d'una coneguda empresa de grans magatzems sita entre d'altres llocs a plaça Catalunya de Barcelona, tot i que a la cafeteria de personal de Diagonal, que m'hi he colat unes quantes vegades (bé, no m'he colat, perquè a l'entrada diu que està prohibit entrar menys personal de l'empresa, no concreten si d'aquell centre o què, així que no faig res malament xDDDD), ho fan molt millor, m'agrada moltíssim més que la d'aquí Castellana, que els deu sobrar maionesa del supermercat caducat i el pugen al personal :S
    Jo Mateixa said...
    David: Jajajajajajajajaja, molt bo nen, molt bo!!!!

    Més que concretem hauriem de dir REFLEXIONEM, com deia aquell de DINAMITA, jejejejeje.
    Pep ... però posa-li Angu, també said...
    Aaaara sí que m'has caigut baix ... què foties mirant DINAMITA???

    Collons, ets una caixa de suspreses, tu també!!!
    Anònim said...
    La solució: no fer maionesa!

    Que és el que faig jo! :)))

    Jo creia que això era un mite... però veig que m'ho hauré de creure
    Jo Mateixa said...
    Pep: Et pots creure que era l'únic apartat del programa que veia??, també veia el TRICICLE, també t'he caigut baix amb això??? :-S

    Annatarambana: Creu-t'ho, creu-t'ho, es ben cert...crec :-S

    Per cert, per que ahir al vespre no es podia entrar al teu Bloc??, be, ni al teu ni a cap dels de Blocat :-(
    David JB said...
    I això de dinamita? Un programa cutre de la Tv3 o què? Avui estic preguntón.
    Anònim said...
    ehhe arrivat al teu bloc linkant, molt divertit,et felicito, et comento no se qui diu lo dels 250 de oli per ou, es correcte es la mesura que s'ha de utilizar,si ho fas amb mes o menys et surtira masa espesa, o masa clara, lo de la regla un conte xino, no te cap influencia, es que tiempos una mica llunyans per cert , no confiaben en nosaltres per res, de fet,el que els gran cuiners fins ara sempre fosin homes es degut que la nobleza no confiava per res amb las dones,i eran els homes els que tenian totes las facilitas de desenvoluparse.
    i per cert primer es fica el ou i la sal, si tens un altre manera de mesurar el oli ,si ho tens que fer com es fa normalment al got del turmix es tirar abans el oli per tenir la mesura correcte,
    De nou felicitas per el teu bloc.-
    Jo Mateixa said...
    David: Doncs si, era un programa de TV3, però no era cutre, a mi no m'ho semblava, però es clar, a en Pep (que es molt tiquismiquis) no l'hi agradaba :-P

    Estrellita: Benvinguda!!!, moltes gràcies per els teus aclariments en temes de maionesa, jejejeje, i gràcies per passar per aqui, torna quant vulguis!!!! :-)
    David JB said...
    A que no saps que hi havia avui a la cafeteria de personal?... T'ho imagines oi? xDDDDD :S
    Antoni Esteve said...
    Doncs jo mai he fet de maonesa, així que no tinc massa a dir. Bé una cosa si, que aqui reivindico que el seu no real es maonesa i no maionesa. I es diu maonesa perquè es original de Maó. Maionesa es una invenció comercial.
    Apali! ;P
    Jo Mateixa said...
    David: Ni punyetera idea...qui???, qui??????

    Antoni:Ahhhhhhhhhhhhhh, ho desconeixia, gràcies per l'aclariment :-)
    Metamorfosi said...
    No faig maionesa gaire sovint i no se m'ha tallat mai, però no recordo si tenia la regla o no.

    D'allioli tampoc n'he fet gaires vegades (i aquí sí, alguna vegada se m'ha tallat) però és que és molt cansat lligar-lo!... i com diu en Gatot només alls, oli i un pessic de sal.
    David JB said...
    Doncs això, pernil amb maionesa hi havia a la cafeteria de personal xDD
    Candela said...
    jo no he fet una maionesa en ma vida
    Anònim said...
    Caray si que ha donat de si la salsa, Bé ja se que jo no tracto gaire bé, el pompeu fabra,
    Pero estimat Antoni , emn Catala Maionesa es el nom correcte, bé en també seria correcte maonesa, Ai apart del ou i de la sal, també si li pot afegir unas gotas de llimona, o vinagre.
    Jo Mateixa said...
    Meta: Dona, mai dels mais???, sempre la compres feta o es que no us agrada a la nena i a tu????

    David: No fotis???, jajajajajajajajajajajaja.

    Candela: Carinyu, doncs ja toca eh que ho vagis provant :-P

    Striper: Collons com es nota que en sabeu, m'he oblidat de posar-li la llimona, en l'explicació eh,que a al'hora de la veritat si que l'hi posem la mare i jo, però mooooooolt poqueta.
    Anònim said...
    Ei Jo Mateixa!!! Ara m'has provocat un conflicte existencial que potser pot donar-me resposta a algunes coses: suposem que faig una maionesa (no entraré ara en les quantitats) i em surt lligadeta perquè sí, d'aquelles per sucar-hi pa: aquella nit surto de festa i lligaré perquè sí? I si faig la maionesa i no se'm lliga, sortiré de festa absolutament conven´çut que nà de nà o, pitjor, que si lligo després faré el ridícul? ai, és que la gastronomia i la vida mateixa tenen molts paralel·lismes... En aquest cas, és qüestió d'ous :P

    Per cert, m'apunto la fòrmula del Puji, que té molt bona pinta...

    I pel que fa a la cançoneta, deixeu-me trencar una llança al seu favor: jo li tinc un carinyu, perquè a la meva filleta, que llavors tenia dos anys, li encantava, i ens vam passar l'estiu cantant-la.. i fent el minipymer :)

    Una abraçada gran
    Jo Mateixa said...
    Spock: Quant de temps nano!!!!, ja t'he vist per Ca l'Anna :-P tot bé????

    la veritat es que no tinc ni idea de si es complirien les prediccions que dius, ara be, si es compleixen si et plau, avisen's en farem una altres Estudi sociològic per que crec que pot ser prou interessant :-P

    Abraçades i petons a dojó!!!!!!
    Anònim said...
    A casa meua si que li posem rovell d'ou a l'allioli!! Per supost!! Això si, primer se matxaque l'all, després es posa el rovell i ale, anar tirant poc a poc oli en una mà mentre en l'altra vas pegant voltes per lligar-ho. Jo no poso sal, ma mare si.
    I lo del rovell potser és un sacrilegi, però crec que si no en posara seria massa heavy per al meu estómec!
    Anònim said...
    JO MATEIXA, sovint el servidor de Blocat es penja.

    Tothom sap que quedar-se a blocat és un tema de principis! Jo no tinc intenció de marxar-ne. Malgrat tinc domini reservat al blogger per si les coses pinten negres.

    Sir William em va convéncer per quedar-me ja fa mesos i a més a més sento blocat com casa meva.
    Anònim said...
    Sí sí, tot bva raonablement bé. Ara volia reactivar-me una mica amb això dels blocs... ho aconseguiré? Però de tota manera, encara que no intervingui us vaig llegint, que si no us enyoraria massa ;)

    Un petonàs wapíssima!
    Clint said...
    ara entenc perque no se'm talla mai a mi! ;)

    però l'all i oli amb minipimer...com sou els de ciutat!
    Jo Mateixa said...
    Annatarambana: Ho se, ho se, en soc conscient que el Blocat es penja sovint, jo si que vaig decidir marxar per que no podia suportar-ho, era angoixant coi no poder ni entra quant més ho necessitava, i es que jo hi estic molt enganxada als Blocs :-(

    A mi en Sir William no m'ho perdanarà mai que marxes :-(

    Spock: M'enlagro doncs que tornis a estar per aqui amb tots nosaltres :-) i es clar que ho aconseguiràs, hauràs de posar-te be les piles per aixo eh, jejejeje :-P

    Clint: Ehhhh, que jo sóc de poble eh!!!!!!! :-P
    El veí de dalt said...
    Ara ja sé perquè se'm talla la maionesa a mi! No duc el tampó ben posat!
    Anònim said...
    Doncs jo no faig mai miaonesa...el cert es que no en sé prou (haig de fer més pràctiques) però no en menjem a casa...i l'especialita es la meva mare...

    L'all i oli, com diu el gatot no porta ni ou ni rovell, tal com indica la paraula és ALL i OLI...

    Apa, bon dia!!!!!
    Anònim said...
    Hola Jomateixa:
    Jo hi tinc bastanta trassa en això de la maionesa i em surt molt bona.
    Això sí, després de molts anys de fer-ne encara no he sabut mai per quin misteriós fenòmen, en barrejar l'oli + l'ou, fan aquesta barreja tant meravellosa.
    Algun cop també se'm talla, és clar, no sóc pas perfecte.
    Quan dic que se'm talla, aclareixo, em refereixo a que per molt que remenis, la salsa no acaba mai de posar-se espessa.

    Causes principals que he observat quan la maionesa es talla:
    1.- L'ou no és del tot fresc.
    2.- Hi ha massa oli per l'ou que hi hem posat.
    3.- L'operari no ho ha fet bé, i ha bellugat massa el miniprimer abans d'hora. A la cuina cal tenir paciència i especialment, amb la maionesa, no es pot tenir pressa.
    4.- El rovell de l'ou s'ha trencat en tirar l'ou al recipient. De vegades es talla i de vegades no, depenent de si el rovell s'ha dispersat molt o poc.

    Aclariments:
    Punt 1. Si la clara de l'ou és molt clara (valgui la redundància), és a dir, que s'assembla més a l'aigua que a la gelatina, llavors l'ou no és fresc i tenim tots els números perquè la maionesa es talli. Algun cop, però, he tingut sort i no se m'ha tallat.

    Punt 2. La quantitat d'oli depèn del tamany de l'ou que hi posis. No hi ha cap mida exacta i standard, tot i que probablement els 250 cc siguin suficients en la majoria dels casos.
    Si hi poses massa oli, no va bé i poden passar dues coses:
    1, que quedi la maionesa molt clareta.
    2: Que es talla la maionesa.
    Si vols més quantitat de maionesa, cal augmentar també i proporcionalment la quantitat de tots els ingredients, i no només la quantitat d'oli.

    Procediment. (com ho faig jo).
    Normalment hi poso primer l'oli (un got d'oli aproximiadament). Sempre començo tirant-n'hi poc i després n'hi tiro més, si cal, durant la elaboració.
    Després hi tiro l'ou, un ou de tamany mitjà.
    Ho faig així perquè el rovell de l'ou no es pot trencar abans d'ora. Si es trenca el rovell abans de començar a fer la maionesa, hi ha moltes possibilitats que es talli.
    Després hi tiro un pessic de sal, una molla de pa empapada de vinagre, i l'ingredient que més m'hi agrada: Una dent grossa d'all, que he ratllat prèviament per evitar que quedin fragments massa grossos.

    Un cop els ingredients dins al pot, llavors coloco delicadament el miniprimer ben bé a sobre del rovell de l'ou.
    Apreto fort cap a baix, i poso en marxa el miniprimer, a la seva màxima velocitat.
    Si tot va bé, de dins la cassoleta del miniprimer comença a sortir com un bunyol espès que es va fent cada cop més gran fins que toca la superfície de l'oli.
    Arribats a aquest punt, lentament, podem començar a pujar i baixar el miniprimer.
    Si queda una mica líquida s'hi afegeix una mica més d'oli, amb molta cura, sense passar-se, fins que agafi la textura que nosaltres volem.

    Un secret:
    Si es talla la maionesa i comença a quedar súper líquida i d'un color desagradable, proveu el següent.
    Tireu un altre ou dins la "pòcima" i comenceu com si fós des del principi.
    Amb aquest mètode he salvat més del 90% de les maioneses tallades, tot i que llavors toca afegir-hi una mica més d'oli.

    Apa, bon profit,
    Carles.
    Jo Mateixa said...
    Carles Solà: Caram tu, això si que es una molt bona explicació, moltissimes gràcies i també moltes gràcies per entrat al Bloc :-)

Post a Comment



Diari de Jo Mateixa - Designer: Douglas Bowman | Dimodifikasi oleh Abdul Munir Original Posting Rounders 3 Column