100% Ateneu Santboià. Setmana "xunga"

Despres d'una setmana una mica moguda en tots els sentits, quasi es aquí un cap de setmana de calma, espero poder gaudir-l'ho al màxim, donat que d'aquí a uns dies es el nostre aniversari, farà 4 anys que som junts, i voldria poder cel.lebrar-ho d'una manera especial, a veure que podem fer.

Però també es la Castanyada...

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada, o a altres dies propers. Com el halloween dels països anglosaxons, prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment envoltes en paper de diari. En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzaven rifes de panellets i fruita confitada.

Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts, es tocava a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments per no defallir.

Se sol representar amb la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abric i amb mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a la venda al carrer.

Hom recorda que anys enrere en alguns pobles de Catalunya s'acostumava a buidar carabasses o pebrots i se'ls guarnia amb una espelma encesa en el seu interior. Es col·locaven llocs no gaire il·luminats on se sabia que hi passava gent la nit de Tots Sants, per a esporuguir-los, especialment a la canalla. És una pràctica que s'ha perdut.

Que la gaudiu tant com pogueu, no abuseu dels panellets (per sort a mi no m'agraden), de les castanyes (tampoc m'agraden) i dels boniatos (buaggg, quin asc!!!).

Bon cap de setmana per tothom!!!!

*************************************************************************
Per que no ens rendim, per que la lluita continua, per que creiem que l'Ateneu es del Poble i hem de continuar lluitant, mantenim la Campanya 100% Ateneu Santboià que va impulsar en el seu moment la Lourdes Escardivol i us demanem que ens ajudeu, adheriu-vos-hi, per el be de l'Ateneu i per el be de Sant Boi!!!!!!!

12 Comments:

  1. Striper said...
    Ostres guapa desitjo que te ho passis molt bé i que al menys t'agrsdi el moscatell, ara mateix m'acabo de fotre un gotet.
    Clint said...
    tu ets de les de taja cada castanyada no? perquè l'únic que sembla que et va de la festa és el moscatell!!!!

    Que vagi bé guapa!
    Gatot_X said...
    mmmm ja li has dit a en Hatim que hi ha una part de l'anatomia femenina que sol anomenar-se "castanya"?

    espero que a ell si que li agradin!
    :P

    petons i llepades castanyeres!
    DooMMasteR said...
    A mi m'agrada tot menys els moniatos... quin fàstic per Déu :P
    estripanits said...
    Setmana xunga??? N'hi ha que tenim MESOS sencers xungos, hahahaha

    Apa, a fruir de la castanya! ;)
    Eli said...
    Ostres, una altra com jo...
    Menys mal, em pensava que jo era rara...ja,ja
    No m'agraden les castanyes, ni els panallets i encara menys els boniatos!!!!
    Tot i així, bona castanyada!
    kpitana said...
    eii que passa..jo estic tan xunga que ja no em ve de gust passejar pels blogs dels veïns ...tenc molta feina, projectes que tenen data i publicacions que no estan acabades, i d'aquí a dues setmanes per la kpital..
    Pel meu poble es celebra Tots Sants amb el "rosari de panallets" des de fa uns anys a l'escola el fan amb caramels i xuxes..de petita no m'agradava que la meva padrina em comprés el "rosari" m'agradaven les castanyes i els moniatos amb sucre...
    A casa fem castanyes torrades que bones???!!!
    Dilluns a Palma (on treball i no visc) es festa així que tenim un cap de setmana llarg...
    besadetes amb pessics reina

    Felicitats pels 4 anys
    Andrea ....de acà y de allà said...
    estic fins a les orellas de moniatos, panellets y castanyess...que bonsssssssssss , he menjat quiloossssss y moscatel , moscatel, moscatel jajajaja
    Unknown said...
    Eo! Ara feia temps que no passava per casa teva! Veig que no pares.

    Avui n'he menjat de panellests i castanyes.... bo!
    LlunA said...
    Nyam!!!!!!! he menjat molts panellets i moltes castanyes!!!
    jejeje

    Petons
    Rita said...
    A mi sí que m'agraden... Sobretot els panellets de pinyons! hehehehe
    Bona setmana guapíssima!
    David JB said...
    Jo no sé quin gust tenen els panellets, les castanyes sí, i no estan malament, el que passa és que, almenys per mi, són una mica empalagosas, me llenan mucho, que en prenc dues o tres i ja estic ple.

    Els moniatos només els conec de veure'ls a shinchan, no n'he vist mai cap.

Post a Comment



Diari de Jo Mateixa - Designer: Douglas Bowman | Dimodifikasi oleh Abdul Munir Original Posting Rounders 3 Column